Valokuvakirjan tekoa ja 8 vinkkiä vauvakirjan tekoon

Murmelin viikonloppuna jo rauhoittunut flunssa sai maanantai-iltana uuden käänteen, ja nyt ollaan molemmat kamalassa räkätaudissa. Baby Vac kaivettiin taas naftaliinista ja siitä on imurin kanssa tullut pysyvä kaluste olkkarissamme. Murmeli ei laitetta enää oikein arvosta, joudun pitelemään lasta paikallaan, vaikka ohjeissa käsketään odottamaan, kunnes lapsi on rauhallinen (just joo...). No joka tapauksessa laite toimii hirveän hyvin, ja pienen huudonkin kestää kun saa valtavat määrät limaa imaistua pienen nenästä. Oikeasti haluaisin käyttää laitetta itseeni. Niistäminen on niin rankkaa.

Eilen aloitin kuitenkin, Murmelin päikkärien aikaan, valokuvakirjan kakkososan tekemistä. Eka osa, lapsen ekat 6 kuukautta, oli 92 sivuinen...! Oli vähän vaikeuksia karsia kuvia, joten kirjasta tuli aika paksu! Tämä seuraava osa on siis 1-vuotisbileisiin asti, ja sitten siirryn varmaan tekemään vuosikirjoja, siis tyyliin meidän perheen vuosi 2014 jne.




Päällimmäisenä hääkirja, alla hieman isoksi paisunut vauvakirja Murmelin ekoista 6 kuukaudesta

Olen käyttänyt valokuvakirjojen tekoon jenkkipalvelua nimeltä Shutterfly, jossa on mielestäni tosi kivoja pohjia, valtava määrä erilaisia leiskoja, joita voi vielä tuunata lisää jne. Samasta mestasta olen tilannut kiitoskortitkin. Halpa palvelu ei ole, ja aika hidaskin kun kaikki tulee jenkeistä, mutta arvostan laajaa valikoimaa tyylikkäitä pohjia ja vaihtoehtoja korttien ja kirjojen teossa. Vastaavat ifolorit jne, vaikka edullisempia, eivät ole mielestäni olleet kovin kivoja, ja editointityökalussakin hirveän vähän vaihtoehtoja.

8 ideaa vauvakirjan tekoon:

1. Skannaa ultrakuvat ja 2. kirjoita katsaus syntymävuodesta

3. Ota perinteinen vatsakuva joka viikko ja lisää sopiva määrä omalle aukeamalle. Koita saada kumppanisi ainakin yhteen kuvaan mukaan :)

4. Iltiksellä on/oli arkisto etusivuista per päivämäärä, joskaan en nyt enää löydä sitä. Vaihtoehtoisesti ota kuva päivän lehdestä parina päivänä syntymän jälkeen.

5. Kirjoita jokaisesta kuukaudesta yhteenveto; mitä lapsi on oppinut tekemään, millä lempinimillä häntä kutsutaan, mitä on tehty yhdessä jne. Tätä kannattaa tietenkin kerätä pikkuhiljaa, jälkikäteen vähän vaikea muistella...
6. Käytä reilusti isoja kuvia. Ja tee kirjasta tarpeeksi iso.

7. Ota muksusta joka kuukausi kuva esim. samassa paikassa, asennossa tms, saman lelun kanssa tai samantyyppisissä vaatteissa. Lisää ideoita Pinterestistä postauksen lopussa!

Ja vielä 8: varaa hommaan tarpeeksi aikaa ja koita karsia samantyyppisiä kuvia :)

Kuvien editointiin käytän ilmaista palvelua nimeltä Picmonkey. Siellä perustyökaluissa tärkeimpiä ovat Exposure ja Colors. Ensimmäisessä käytän Auto correct -nappia, jälkimmäisessä taas on hyödyllinen Neutral picker - sillä saa esim sisätiloissa otetuista kuvista tylsän keltaisuuden pois, kun klikkaa jotakin valkoiseksi tarkoitettua osaa kuvasta.

Näihin kuvakirjoihin saa helposti vierähtämään ihan tajuttomasti aikaa. Jos hommaa tekee esim lapsen päikkärien aikaan, voi siihen iisisti kulua puolikin vuotta... Tällä kertaa olen koittanut olla tehokas: hyviä kuvia olen pikku hiljaa lataillut koneelle, järjestänyt kansioihin kuukauden mukaan, ja nyt edessä on parhaimpien kuvien valinta, viilaus ja rajaus. Sitten Shutterflyssa valitsen tällä kertaa hieman valmiimpia pohjia, enkä tuunaile ihan niin paljon itse. Lopuksi kuvien lisäys paikalleen.

Tässä vielä linkkejä Pinterestiin, jossa on hauskoja ideoita vauvan kuukausittaiseen kuvaukseen (ja huomattavasti fiinimmin toteutettuja kun tuo meidän kotikutoinen):

http://www.pinterest.com/pin/105905028707621872/
http://www.pinterest.com/pin/134263632613029563/
http://www.pinterest.com/pin/148618856425615579/
http://www.pinterest.com/pin/60094976250541873/

Kommentit

  1. Hei!
    Ihanaa vauvakirjaa olet tekemässä!
    Minä kyllästyin perinteisen vauvakirjan hankaluuteen valokuvien kanssa ja rakensin tällaisen palvelun, jossa vauvakirjaa voi täyttää internetissä ja josta sen voi tilata painettuna kirjana. Käypä kurkistamassa: www.kidmemo.com!

    VastaaPoista
  2. Mukavia ideoita vauvakirjaa varten! oon ihan sitä mieltä että kuvakirjat on mahtava keksintö! Ite oon tekemässä tällä hetkellä sellaista missä kuvaan meidän lapsia joka vuosi samassa kohtaa ulkona puun alla ja kerään kuvat sitten tollaiseen kirjaan joskus tulevaisuudessa, niin näkee miten naperot on vuosi vuodelta kasvaneet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva idea, joka vuosi kesällä jossain sopivassa maisemassa ulkona, yhden lapsen perheessä ehkä pitää päästää vanhemmatkin mukaan kuvaan :)

      Poista
  3. Kiva blogi sulla.Sain tästä postauksesta vähän ideaan mun valokuvakirjaan raskausajalta ;) Nimittäin alkaa maha pyöristyä kohta :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi lempiruokani - gnocchivuoka

Maailman paras (gluteeniton) piirakkapohja ja mini quiche lorrainet

Salted caramel cupcakes eli suolakaramellikuppikakut