Nyyttäribrunssilla suklaajuustokakkua ja mansikkasuklaa-cupcakeseja

Sunnuntaina siivosimme taas ankarasti, sillä eilen meillä oli nyyttäribrunssi samalla äitiporukalla kuin lokakuussakin. Pakko toistaa itseäni ja sanoa, että kotiin kannattaa tasaisin väliajoin kutsua ihmisiä, koska se pakottaa siivoamaan. Onpas mukavaa kun kaikki epämääräiset läjät, pyykkikasat ja muut on jemmattu jonnekin pois silmistä :)

Tarjolla tällä kertaa oli kasvis-fetapiirakkaa, salaattia, hummusta, viininlehtikääryleitä ja patonkia, ja jälkkäriksi tein jäädytetyn suklaa-juustokakun ja mansikkasuklaa-cupcakeseja. Alkuun joimme ihanan jouluista kaneli-rooibos-juomaa. Tätä teenkin koko joulukuun glögin sijaan!

Kaikki oli taas superherkullista ja mikä parasta, tähteitä jäi juuri sen verran, että saatiin illalla vielä uusi satsi kaikkea.





Kaneli-rooibos-juoma (4 annosta)

1 litra vettä
1 kanelitanko
3 tl rooibos-teetä (käytin Forsmanin Joulu-rooibos-sekoitusta, jossa on mausteina mm. vaniljaa ja kanelia). Vaihtoehtoisesti esim 3 teepussia vaniljalla maustettua rooibosta.
1 appelsiini
hunajaa

Keitä kanelitankoa vedessä noin 5 minuuttia. Lisää rooibos ja hauduta vielä 3-4 minuuttia. Lisää puristettu appelsiinin mehu ja kaada lävikön läpi kannuun (jos käytit irtoteetä). Lisää hieman hunajaa. Maista. Tarjoile lämpimänä joulunaikaan. (Juoma toimisi luultavasti kesällä jäähdytettynä jääteenä myös.)









Suklaa-juustokakku
Jäädytetty suklaajuustokakku
14 kpl LU Bastogne -keksejä
40 g voita huoneenlämpöisenä (tai laita kylmä voi pariksi sekunniksi mikroon)
-
200 g tummaa suklaata
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g Philadelphia-juustoa
0,5 dl sokeria

Kiinnitä leivinpaperi noin 26 cm:n kokoiseen irtopohjavuokaan pohjalle. Leivinpaperi kannattaa mitata pohjaa avuksi käyttäen ja merkitä reunat kynällä; leikkaa sitten paperista sopivan kokoinen ympyrä pohjalle. Kannattaa jättää yhdelle reunalle liuska paperia, jonka avulla kakun saa vedettyä pois kakkuvuoan pohjalta ja muutenkin liikuteltua siististi.

Murskaa keksit blenderissä, lisää voi. Painele seos vuoan pohjalle tasaiseksi ja tiiviiksi kerrokseksi. Pane vuoka pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi. Sulata paloiteltu suklaa kulhossa vesihauteessa tai mikroaaltouuninssa. Vatkaa jääkaappikylmä vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri sileäksi sähkövatkaimella toisessa kulhossa ja lisää vaniljakastikevaahto joukkoon hyvin vatkaten.

Levitä puolet vaahdosta pohjan päälle vuokaan ja valuta puolet suklaasulasta vaahdon päälle. Vetele suklaaraitoja haarukalla tai hammastikulla tms edestakaisin marmorikuvion aikaansaamiseksi. Levitä loput täytevaahdosta päälle ja valuta loput suklaasulasta päälle ja marmoroi pinta. Peitä vuoka kelmulla ja laita kakku pakastimeen jäätymään.

Ota kakku huoneenlämpöön noin 10 minuutiksi ennen tarjoilua. Pyöräytä terävällä veitsellä kierros vuoan renkaan ja kakun välissä, irrota kakku ja siirrä se tarjoiluvadille. Huom: kakun täytteessä ei ole liivatetta, joten sulamaan päästyään se on aika löysää koostumukseltaan. Eli kannattaa tosiaan tarjoilla suht kylmänä.

Alkuperäinen ohje täältä.


Mansikkasuklaa-cupcake
Mansikkasuklaa-cupcaket

Tämä resepti sai innoituksensa yhdestä (monista) Georgetownin cupcakeista, joita maisteltiin Bostonin reissulla. Alkuperäinen cupcake oli gluteeniton ja sen sisään tuli tummaa suklaa-täytettä. Olen hirmu tyytyväinen tuunattuun ohjeeseen; nämä pääsevät ehdottomasti vakioreseptieni joukkoon.

Tämän ohjeen voi huoletta puolittaa; puolikkaasta annoksesta tulee 8 cupcakea, eli juuri sopivasti vähän pienemmälle porukalle.

Suklaiset cupcaket:
3 dl jauhoja
0,5 tl soodaa
hyppysellinen suolaa
100 g voita
3 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl vanilja-aromia (esim Dr Oetker)
2,3 dl maitoa
1,2 dl kaakaojauhetta siivilöitynä

Suklaatäyte:
2 dl vispikermaa tai 1 tölkki Alpro Soyan vispautuvaa Airy&Creamya
100 g tummaa suklaata sulatettuna
agave-siirappia / tomusokeria makeutukseen (maun mukaan)

Mansikkakuorrutus:
225 g voita huoneenlämpöisenä
9 dl tomusokeria
1 tl maitoa
1 tl vanilja-aromia
hitunen suolaa
1,2 dl pilkottuja mansikoita (itse käytin pakastemansikoita, jotka olin antanut sulaa ennen pilkkomista)

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Aseta paperiset muffinssivuoat muffinssipannulle valmiiksi. Siivilöi jauho, lisää sooda ja suola. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää kananmunat yksi kerrallaan, vatkaa alhaisella nopeudella sekaisin. Sekoita vanilja-aromi maitoon. Lisää vähän kerrallaan vuorotellen jauhoseosta ja maitoa kananmuna-sokeriseokseen. Älä vatkaa liikaa. Lopuksi lisää kaakao ja kaada seos vuokiin, jätä kohoamisvaraa.

Paista 15-20 min, tai kunnes testitikku yksittäisen kakun keskeltä on puhdas. Poista vuoat pannulta ja anna jäähtyä. Kaiverra jokaisen cupcaken keskelle kolo esim. perunankuorijalla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sulatettu suklaa. Sekoita ja makeuta, jos siltä tuntuu. Pursota suklaatäyte kuppikakkuihin. Valmista kuorrute vatkaamalla kaikki ainekset sekaisin, noin 3-5 min kunnes kuorrute on ilmavaa. Pursota.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi lempiruokani - gnocchivuoka

Maailman paras (gluteeniton) piirakkapohja ja mini quiche lorrainet

Salted caramel cupcakes eli suolakaramellikuppikakut